Kom i gang

Kom i gang med nosework

 

I nosework starter vi med å lære hunden at det er gøy å bruke luktesansen sin og søke opp enten godbit eller leke. Innlæringen blir en morsom lek for hunden der vi bygger søksglede og mestring. Når hunden har oppdaget at det er kjempemorsomt å lete og at det går an å finne spennende ting, begynner vi å introdusere første lukt.

Hunden søker etter små mengder materiale som er kontaminert med duft fra tre eteriske oljer. 

Hundene skal søke i fire ulike områder:

Søk i emballasje (esker, kofferter, bokser , vesker o.l.)

Søk i rom innendørs.

Søk i anvist område utendørs.

Søk på utsiden av en eller flere kjøretøy (alt fra biler til trailere).

 

Vi jobber med å lære å lese hunden i søket og forsterker (vanligvis) hundens naturlige markeringsatferd ved funn. Hunden skal jobbe selvstendig med lite dirigering  fra fører.


Hunden skal få søke på et vis som er naturlig for den, med fokus på mestring og glede.

LGT-test:

Før man stiller i konkurranse må hunden gjennomføre og bestå en test for å se om den har lært seg å gjenkjenne akkurat denne lukten.

 

Testen kalles LGT= “Luktgjenkjenningstest” (ORT – «Odor Recognition Test» på engelsk) og gjennomføres en gang for hver av de tre luktene som brukes i konkurranse. I praksis vil dette si at du må melde deg på og bestå LGT før du stiller i første konkurranse. Alle godkjent NWN instruktører kan dømme/godkjenne en LGT. Om du ønsker et LGT i ditt område kan du gjerne arrangere i samarbeid med en instruktør. 

 

På LGT vil det være lagt ut 12 esker, hvor det vil være gjemt riktig duft i en av eskene mens de andre 11 er tomme. Du og hunden har da 3 minutter på søke gjennom disse og finne riktig eske. Les reglementet for LGT her.


Finne kurs!

Vi anbefaler alle å gå et kurs hos et NWN godkjent instruktør for å komme i gang med treningen. Liste over instruktører finner du her.

 

Kursene annonseres jevnlig på facebook i vår gruppe, som du finner her.

 

Mange hundeklubber har nosework kurs og treninger. Om din lokalklubb ønsker å komme i gang kan dere gjerne invitere en instruktør for å starte opp.