Hva er Nosework?

Hva er nosework?

 
Tekst: Tiina Jor

Nosework er en søkssport som ble etablert i USA etter inspirasjon fra operative spesialsøkshunder. Grunnleggerne av sporten ønsket å gi flere hunder anledning til å oppleve gleden og mestringen ved søksarbeid som de så hos hundene de jobbet med. De ønsket også å hjelpe shelterhunder til å fungere bedre i hverdagen og øke sjansen for at de ble adoptert og forble i sine nye hjem. Nosework viste seg å være et ypperlig verktøy for dette. Etter hvert som sporten spredde seg, oppsto ønsket om konkurranse og den første konkurransen arrangert av den amerikanske organisasjonen for nosework (NACSW) ble holdt i 2009. Nosework Norge ble stiftet i 2014 og den første konkurransen her til lands ble holdt i januar 2016.

Hvem passer nosework for?

Nosework passer for alle hunder og eiere. Vi har sett eksempler på alt fra valper, rastløse unghunder, jakthunder til pensjonerte trekkhunder få glede av denne aktiviteten. Om hunden har fysiske utfordinger kan nosework være et godt valg, hunder med nedsatt syn og hørsel eller krav om ro kan fremdeles drive med nosework. Hunder med atferdsutfordringer, behov for å bygge litt selvtillit eller utløp for energi kan også få godt utbytte av aktiviteten.

Som eier trenger du ingen forkunnskaper for å starte med nosework. Dette er ingen dyr sport og om du selv har helseutfordinger er dette en super aktivitet som ikke trenger kreve mye innsats fra deg, mens hunden fremdeles blir god og sliten av å få søke.

Er du på den andre siden født med konkurranseinstinkt, er det også mulig å konkurrere, hittil kun i klasse 1 i Norge, men vi satser på flere klasser ettersom vi får fler aktive utøvere.

Hvorfor drive med nosework?

Nosework er ikke bare en morsom aktivitet eller konkurransegren. Det har mange positive effekter.

Utløp for naturlige anlegg: Å bruke nesen er noe alle hunder har behov for og godt av. Gjennom å gi dem utløp for dette behovet, får vi en fornøyd hund.

En sport for alle hunder: Nosework er en inkluderende aktivitet. Under kurs er det kun en og en hund tilstede, så hunden din kan delta selv om den har utfordringer med andre hunder.

Styrker bånd mellom hund og eier: Nosework er en teamsport. Selv om vi lar hunden søke selvstendig og ofte omtaler aktiviteten som drevet av hunden, er det vi som igangsetter og er der for å veilede og hjelpe når vi trengs. Dette bygger følelsen av samhold mellom hund og eier. Hunden får være hund og søke på det viset som er naturlig for den og vi legger opp til at det skal være gøy og at hunden bygge mestring fra starten av innlæringen.

Kommunikasjon: I nosework legger vi også stor vekt på at eier skal lære å lese hunden i søket, noe som gjør kommunikasjonen mellom hund og eier bedre og er til god hjelp i hverdagslivet også ettersom eier lærer å observere og lese hunden sin bedre.

Hjernetrim: Hunden lærer å problemløse duft-utfordinger og konsentrere seg.

Selvtillit: Å få bruke medfødte evner i en aktivitet man mestrer er utrolig bra for selvtilliten til hunden.

Duftnerding for den tobeinte: Nosework kan gjøres så enkelt eller avansert som du ønsker. Det er lett å bli hekta på duftteori og avanserte plasseringer av gjemmer etter hvert som hunden mestrer. Eller du kan legge ut gjemmer mens du er i butikken en tur og la hunden jobbe når du kommer tilbake til bilen.

Nosework som verktøy ved atferdsutfordringer

Nosework er ikke bare en hundesport, det er også et veldig godt verktøy man kan bruke for å hjelpe hunder med diverse atferdsutfordringer.

Her skal hunden få søke fritt, uten press fra noe hold og den får lov til å bruke den tiden den trenger. Ingen andre hunder er tilstede, og hunden står fritt til å utforske lokalet og eventuelt menneskene som er tilstede i ro og mak dersom den trenger det. Når den er klar for å begynne å søke, gjør den det. Hunden har aldri feil og det forekommer ikke korrigeringer.  For usikre hunder er dette en ypperlig måte å bygge selvtillit. Eskene og videre emballasjesøk er med på å oppmuntre til nysgjerrighet og å utforske nye ting.

I nosework ønsker vi at hunden skal få søke i mange nye miljøer. Brukt riktig, kan dette også hjelpe hunden til å få positive assosiasjoner til nye steder.

Hunden lærer å stole på egne evner og bli mer selvstendig, noe som kan smitte over i resten av hundens hverdag og for eksempel hjelpe ved alene-hjemme problematikk.

Hunder som sliter med stress kan få hjelp til å lande gjennom å drive med nosework ettersom nesearbeid har en tendens til å fremme ro hos hunder.

Hunder som reagerer på andre hunder kan gjennom nosework skape nye, mer positive assosiasjoner til dem, dersom man planlegger riktig.

Uansett om hunden din har utfordringer eller ei, så byr nosework på miljøberikelse, mestring og glede for både deg og hunden din.